Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xkp/public_html/sym.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Ryba w diecie | Jak przyrządzić halibuta?

Dietetyczne przyrządzenie ryby

Ryba to świetny produkt żywnościowy, który powinien często gościć w diecie każdego z nas. Pewnie już wszyscy doskonale wiemy, między innymi dzięki szeroko zakrojonej akcji społecznej, że ryby są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe, dlatego, że zawierają dużą ilość kwasów omega-3 oraz dostarczają do naszych organizmów witaminy A i D. Wybierając odpowiednią rybę do posiłków dietetycznych warto również zauważyć, iż ryby można zaklasyfikować na trzy grupy:

1. mała zawartość tłuszczu – do niej należą na przykład: dorsz, morszczuk, szczupak. Fanatycy beztłuszczowych posiłków, unikający jak ognia tego składnika, powinni być usatysfakcjonowani, ponieważ te ryby zawierają w sobie do 1 proc. tłuszczu;

2. średnia zawartość tłuszczu – do niej należą karp, płotka, ostrobok – ryby te zawierają maksymalnie do 5 procent tłuszczu, a wiec także niewielką ilość;

3.  do najbardziej tłustych ryb należy: halibut, łosoś, makrela, sardynki, szprotki, śledzie – ryby te zawierają już znaczną, ale w końcu nie tak dużą, ilość tłuszczu, bo każda z nich ma w sobie ponad 5 proc.

Biorąc pod uwagę to kryterium, zdecydowanie najmniej zdrową rybą jest węgorz, którego można nawet nazwać rekordzistą, ponieważ zawiera w sobie aż 26 procent tłuszczu.

Dietetyczne posiłki, w skład których wchodzą ryby, powinny być spożywane od najmłodszych lat. Nie chodzi tu o odchudzanie naszych pociech, ale o wpojenie w nich zdrowych nawyków żywieniowych, które zapewne zaprocentują w przyszłości. Jeśli ktoś zastanawia się kiedy nadchodzi moment, w którym można podawać naszym dzieciom ryby, odpowiedź jest bardzo prosta: do smaku ryb dzieci należy przyzwyczajać od najmłodszych lat, a już bez większych problemów można je podawać od drugiego roku życia.

Przyrządzając dietetyczne posiłki, których głównym składnikiem jest ryba warto zwrócić uwagę, iż należy koniecznie zrezygnować z ryb smażonych, zwłaszcza w głębokim tłuszczu. Zdecydowanie mało korzystna jest także panierka, która dodaje kaloryczności każdej rybie. A więc co w takim razie wybrać? Jaki sposób przyrządzenia ryby jest najlepszy i najbardziej dietetyczny? Zdecydowanie warto skusić się na przygotowanie ryby na parze. Jest to nie tylko ciekawy sposób, aby ryba była smaczna i aromatyczna, ale także zdrowa. Można również spróbować przygotować rybę w sosie, który oczywiście powinien być dietetyczny.