Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xkp/public_html/sym.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Halibut z patelni | Jak przyrządzić halibuta?

Halibut smażony na patelni

Pomimo wielu sposobów, na które można przygotowywać ryby trzeba jednak zauważyć, że jednak nadal tym najpopularniejszym sposobem, który niekoniecznie jest najzdrowszy, jest smażenie ryby na patelni. W związku z tym, że każdym z nas przynajmniej raz robił w ten sposób rybę lub jadł tak przyrządzone danie, warto wprowadzić w nie trochę nowoczesności, która tchnie nowego ducha w to tradycyjne i nieco już przestarzałe danie, którego tłuszcz mimo wszystko ma właściwości zdrowotne.

Bardzo popularne jest podawanie halibuta na sposób angielski, tak zwane fish and chips – czyli ryba smażona w głębokim tłuszczu i frytki. Jedynym problemem tego dania jest jego wysoka kaloryczność wynikająca nie tylko z mało odżywczego dodatku jaki stanowią frytki, ale również z faktu, iż dość tłusta ryba jaką jest halibut dodatkowo smażona jest w głęboki tłuszczu.

Alternatywą dla tego dość tradycyjnego przygotowywania ryby stać się może smażony halibut w panierce ziołowej smażony na oleju rzepakowym. Aby przyrządzić to danie należy przygotować:

1) ok. 400 gram halibuta;

2) trochę bułki tartej;

3) przyprawy: granulowany czosnek, tymianek, natka pietruszki, sól, pieprz;

4) olej rzepakowy;

5) sok z cytryny.

Należy pokroić rybę i przygotować panierkę, która składa się z: bułki tartej, czosnku, tymianku i pietruszki. Następnie wszystkie trzeba skropić sokiem z cytryny i następnie posolić i popieprzyć. Tak przygotowaną rybę należy smażyć na wolnym ogniu do momentu zbrązowienia panierki.

Można także pokusić się o stworzenie smażonego halibuta w migdałach, do którego należy przygotować:

1) filety z halibuta;

2) masło;

3) oliwa;

4) płatki migdałów;

5) mąka;

6) pieprz cytrynowy ewentualnie ziołowy, sól;

7) cytryna.

Rozpoczynając przyrządzanie tej ryby należy na początku zrumienić na patelni płatki migdałów. Natomiast halibuta należy osolić, doprawić pieprzem i obtoczyć w mące i uprzednio prażonych migdałach. Rybę należy smażyć na maśle połączonym z oliwą dość krótko, ponieważ w zupełności wystarczy około 5 minut z każdej ze stron.