Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xkp/public_html/sym.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Dania z pieczonego halibuta | Jak przyrządzić halibuta?

Przepisy na halibuta pieczonego

Istnieje wiele możliwości, aby przygotować smaczną i zdrową rybę. Chociaż trzeba przyznać, że coraz częściej odchodzi się od tradycyjnych dań, których przykładem jest chociażby zupa rybna. Coraz więcej osób stawia na nowoczesność w kuchni, która charakteryzuje się różnymi i różnorodnymi smakami, które bardzo często łączą w sobie znane smaki z nieco egzotycznymi.

Takim przykładem jest nieco śródziemnomorskie danie przywodzące na myśl włoskie klimaty jakim jest pieczony halibut z pomidorami. Aby go przyrządzić należy przygotować:

1) niecały kilogram halibuta;

2) puszka pomidorów;

3) mąka;

4) włoska kapusta;

5) masło;

6) cebula;

7) natka pietruszki;

8) cytryna;

9) pieprz i sól.

Przygotowując filet należy go doprawić solom, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowany filet należy zapiekać około 15 minut w temperaturze około 200 stopni. Następnie należy pokroić cebulę i podsmażyć i podawać kolejno pomidory z puszki i pokrojoną w pasy kapustę włoską. Wszystko należy dusić kolejne 15 minut. Po tym czasie wszystko należy połączyć z rybą i piec w tej samej temperaturze co uprzednio przez kolejne 15 minut.

Nieco prostszy w przygotowaniu, ale równie smacznym, a z pewnością bardzo wykwintnym daniem jest halibut pieczony z bazyliowym masłem. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie:

1) pół kilograma halibuta;

2) 50 gram masła;

3) świeża bazylia;

4) sól;

5) skórka z cytryny.

Halibuta należy piec uprzednio układając go na pergaminie dodając wszystkie wspomniane powyżej składniki.

Można również przygotować halibuta pieczonego z ziołami. Wówczas należy przygotować:

1) kilka kawałków halibuta (w zależności od tego dla ilu osób przygotowujemy obiad);

2) plastry cytryny;

3) sok z cytryny;

4) przyprawy: sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, zioła prowansalskie, tymianek, ostra papryka;

5) masło;

6) suszonek pomidory.

Przygotowując to danie należy na początku przygotować filet polewając go sokiem z cytryny i posypując wszystkimi wymienionymi przyprawami. Poszczególne kawałki ryby należy oddzielać od siebie liśćmi laurowymi, a na wierzchu trzeba ułożyć plastry cytryny. Tak przygotowaną rybę trzeba przykryć folią i piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni.