Istnieje wiele możliwości, aby przygotować smaczną i zdrową rybę. Chociaż trzeba przyznać, że coraz częściej odchodzi się od tradycyjnych dań, których przykładem jest chociażby zupa rybna. Coraz więcej osób stawia na nowoczesność w kuchni, która charakteryzuje się różnymi i różnorodnymi smakami, które bardzo często łączą w sobie znane smaki z nieco egzotycznymi.
Takim przykładem jest nieco śródziemnomorskie danie przywodzące na myśl włoskie klimaty jakim jest pieczony halibut z pomidorami. Aby go przyrządzić należy przygotować:
1) niecały kilogram halibuta;
2) puszka pomidorów;
3) mąka;
4) włoska kapusta;
5) masło;
6) cebula;
7) natka pietruszki;
8) cytryna;
9) pieprz i sól.
Przygotowując filet należy go doprawić solom, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowany filet należy zapiekać około 15 minut w temperaturze około 200 stopni. Następnie należy pokroić cebulę i podsmażyć i podawać kolejno pomidory z puszki i pokrojoną w pasy kapustę włoską. Wszystko należy dusić kolejne 15 minut. Po tym czasie wszystko należy połączyć z rybą i piec w tej samej temperaturze co uprzednio przez kolejne 15 minut.
Nieco prostszy w przygotowaniu, ale równie smacznym, a z pewnością bardzo wykwintnym daniem jest halibut pieczony z bazyliowym masłem. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie:
1) pół kilograma halibuta;
2) 50 gram masła;
3) świeża bazylia;
4) sól;
5) skórka z cytryny.
Halibuta należy piec uprzednio układając go na pergaminie dodając wszystkie wspomniane powyżej składniki.
Można również przygotować halibuta pieczonego z ziołami. Wówczas należy przygotować:
1) kilka kawałków halibuta (w zależności od tego dla ilu osób przygotowujemy obiad);
2) plastry cytryny;
3) sok z cytryny;
4) przyprawy: sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, zioła prowansalskie, tymianek, ostra papryka;
5) masło;
6) suszonek pomidory.
Przygotowując to danie należy na początku przygotować filet polewając go sokiem z cytryny i posypując wszystkimi wymienionymi przyprawami. Poszczególne kawałki ryby należy oddzielać od siebie liśćmi laurowymi, a na wierzchu trzeba ułożyć plastry cytryny. Tak przygotowaną rybę trzeba przykryć folią i piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni.