Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xkp/public_html/sym.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Grillowany halibut | Jak przyrządzić halibuta?

Pyszny halibut z grilla

Grillowane ryby to ciekawy sposób na urozmaicenie nie tylko świątecznych, ale także codziennych obiadów. Jeśli grillujemy ryby – oczywiście w odpowiedni sposób – bez większego problemu zachowamy wszystkie ich pozytywne właściwości, a dodatkowo podamy naszym znajomym lub rodzinie znaną rybę w innej wersji niż chociażby wędzony halibut. Trzeba zaznaczyć, że ilu jest kucharzy tyle jest sposobów na rybkę z grilla. Jednym z takich pomysłów jest, dość pracochłonny – to trzeba przyznać- halibut marynowany w soku grejpfrutowym. Aby przygotować ten wyśmienity specjał, który zaspokoi nawet najbardziej wybredne gusta należy przygotować:

1) pół szklanki soku z grapefruita – najważniejsze jest to, aby sok był świeżo wyciśnięty;

2) 1/4 szklanki oliwy z oliwek;

3) majeranek;

4) sól;

5) pieprz;

6) cztery kawałki halibuta – najlepiej około 200gram;

Przygotowanie tego dania jest dość pracochłonne, ponieważ na jego wykonanie należy przeznaczyć około 1,5 godziny, ale efekty są na tyle oszołamiające, że warto na początku trochę się potrudzić.

Najtrudniejszym zadaniem, które staje przed kucharzem przygotowującym halibuta z marynatą z soku z grapefruita jest przygotowanie marynaty właśnie, bo to od niej zależy jak ostatecznie będzie smakować ryba.

Przygotowując marynatę należy w naczyniu, najlepiej gdy jest ono dość płaskie, wymieszać: sok z oliwą z oliwek i z przyprawami (sól, pieprz, majeranek). Następnie do tak przygotowanej marynaty należy włożyć rybę i podczas procesu marynowania odwrócić ja co najmniej raz, aby marynata dobrze wchłonęła się w mięso. Ten pierwszy etap trwa dość długo, ponieważ rybę należy odstawić do lodówki na 1-2 godziny. W tym miejscu należy zaznaczyć, iż od długości marynowania zależy smak ryby, a właściwie jego intensywność, dlatego nie wolno skracać zbyt drastycznie tego procesu.

Po wyjęciu z lodówki, ryba jest gotowa do grillowania. Należy poszczególne kawałki ułożyć na ruszcie i grillować smarując marynatą, aby wydobyć z ryby jest przepyszny smak.

Halibut musi się grillować około 10- 12 minut, po tym czasie należy zdjąć rybę i nawiązując do marynaty można ją udekorować kawałkami grapefruita i gałązkami majeranku.