Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xkp/public_html/sym.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Kaloryczność ryb | Jak przyrządzić halibuta?

Wartości odżywcze i kalorie ryby

Przechodząc na dietę zazwyczaj wszyscy zaczynamy liczyć kalorię. Jest to dość istotna sprawa, ponieważ to od nich zależy ile uda nam się zrzucić kilogramów i w jakim czasie dokonamy tego wyczynu. Zanim zabierzemy się do przyrządzania ryb warto uświadomić sobie, że nie są one same w sobie bardzo kaloryczne. Problem pojawia się wówczas, gdy zaczynamy je przyrządzać obtaczając w panierce, smażąc w tłuszczu czy łącząc je na talerzu z innymi, niekoniecznie, odpowiednimi produktami.

Wśród ryb, ze względu na ich kaloryczność, można wyróżnić kilka grup:

1. ryby chude, do których należą:

a) dorsz 70 kcal/100 gram

b) morszczuk 55 kcal/ 100 gram

c) okoń 50 kcal/ 100 gram

d) sola 83 kcal / 100 gram

e) sandacz 80 kcal/ 100 gram

f) szczupak 50 kcal / 100 gram;

2. ryby tłuste, do których należą:

a) łosoś 182 kcal/ 100 gram

b) halibut 90 kcal/ 100 gram

c) węgorz 204 kcal/ 100 gram

d) makrela 124 kcal / 100 gram

e) karp 120 kcal/ 100 gram

f) tuńczyk 239 kcal/ 100 gram.

Zupełnie inną kategorię stanowią ryby wędzone. Ze względu na to jak zostały przyrządzone ich kaloryczność jest zdecydowanie inna niż ta przedstawiona powyżej. W związku z tym, warto chociażby wspomnieć o takich wędzonych rybach jak:

1. dorsz 94 kcal/ 100 gram

2. łosoś 162 kcal / 100 gram

3. makrela 221 kcal/ 100 gram

4. pikling 215 kcal/ 100 gram

5. węgorz 326 kcal/ 100 gram.

Z powyższego, niezwykle skromnego zestawienia, wynika, iż zdecydowanie lepiej odstawić ryby wędzone. Warto także spróbować zastanowić się nad tradycyjnymi, a w ostatnim czasie, coraz bardziej popularnymi, daniami kuchni japońskiej, czyli sushi. Być może okażę się to ciekawe rozwiązanie, które zasmakuje nie tylko nam, ale również naszej rodzinie. Jedynym problemem, który ujawnia się podczas przygotowywania sushi jest czas, który należy poświęcić na misternie złożone, poszczególne elementy wchodzące w skład tych nie tylko smacznych, ale i pięknych dań.

Stosując niskokaloryczną dietę warto zwrócić uwagę, iż niektórych składników nie powinniśmy łączyć, pomimo tego, iż każdy z osobna jest produktem dość kalorycznym, wynika to z faktu, iż zestawione ze sobą wolniej przetwarzają się w potrzebną naszym organizmom energię, a co za tym idzie odkładają się w postaci tłuszczów.