Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xkp/public_html/sym.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Menu z wędzonego halibuta | Jak przyrządzić halibuta?

Dania z halibutem wędzonym

Halibut to smaczna i zdrowa ryba, która może stanowić podstawę wielu dań, dostarczając tym samym mnóstwa cennych składników i mikroelementów. Decydując się na tworzenie dań dla swoich bliskich, w których wiodącym składnikiem staje się wędzony halibut warto skorzystać z kilku gotowych przepisów. Warto w tym momencie zaznaczyć, iż owe przepisy można w całości wprowadzić do swojego domowego menu, ale również warto je modyfikować dodając swoje ulubione składniki.

Wśród wielu przepisów na uwagę zasługuje danie z halibuta z prawdziwkami oraz z risotto. Aby przygotować danie należy zgromadzić następujące składniki:

1) wędzony halibut – najlepiej około 800 gramów;

2) wędzony oscypek;

3) rukiew wodna;

4) buraki;

5) szalotka;

6) kasza pęczak;

7) miód pitny

8) suszone borowiki

Dodatkowo należy przygotować następujące zioła i przyprawy: czosnek (ok. 3 małych ząbków), tymianek, liść laurowy, ziele angielskiej, pestki z dyni, cukier, papryka, olej z pestek z dyni, mało.

Warto także zwrócić uwagę na inne danie, którego głównym składnikiem jest wędzony halibut. Mowa tu o paście z halibuta.  Jest to danie bardzo proste, a do tego smaczne i nie wymagającego dużego nakładu czasu na jego przygotowanie. Aby przygotować pyszną pastę z halibuta wystarczy posiadać następujące składniki:

1) ogórki;

2) cebula dymka;

3) rokpol;

4) wędzony halibut;

5) majonez.

Przygotowując pastę należy pokroić ogórki i cebulę w drobną kostkę. Następnie należy utrzeć z majonezem i halibutem rokpol. Na koniec wystarczy wszystkie składniki połączyć i oczywiście odstawić do lodówki, aby pasta mogła się schłodzić.

Z powyższego zestawienia wynika jednoznacznie, iż halibut jest rybą, którą warto wykorzystywać tworząc codzienne dania, ponieważ można stworzyć pyszne i wykwintne menu z halibutem w roli główniej, jak na przykład halibut z prawdziwkami i risotto, jak również można tworzyć dania zdecydowanie bardziej proste i szybciej takie jak przywołana wcześniej pasta z halibuta. Wynika z tego, iż halibut nie musi być grillowany! Warto jednak zauważyć, że dość ascetyczna w swojej formie pasta z halibuta może być także wzbogacana o kolejne składniki, które urozmaicą naszą pastę czyniąc z niej nasze pokazowe danie.