Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xkp/public_html/sym.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Przepis na zupę rybną | Jak przyrządzić halibuta?

Receptury na zupę rybną

Ryby to doskonały produkt bazowy, który można zastosować nie tylko do przygotowania dietetycznego dania, ale warto również poszperać za przepisami na zupy, których właśnie głównym składnikiem są ryby.

Zupy rybne były dość popularne jeszcze jakieś dwie dekady temu, obecnie jednak znów wracają do łaski i stają się nie tylko daniami popularnymi, ale również swoistymi perełkami w kartach dań wielu restauracji. Nie dziwi zatem fakt, że po przepisy na różnego rodzaju zupy rybne sięgają także osoby, które nie gotują profesjonalnie, ale za to mają ochotę urozmaicić swoją kuchnię i sprawić aby domownicy jedli nie tylko smacznie, ale również i zdrowo.

Największy problem podczas przygotowywania zupy rybnej jest bardzo intensywny, charakterystyczny zapach, który wywoływany jest nie przez rybie mięso, ale przez ości. W tym wypadku należy stwierdzić jednoznacznie, że gotowanie wywaru z mięsa ryby nie może być pozbawione ości, które dają aromat oraz powodują, że zupa gęstnieje.

Decydując się na zupę rybną mamy właściwie dowolność w wyborze mięsa. W zupie można mieszać ryby morskie i śródlądowe, a także można dodawać owoce morza.

Niezwykle popularne jest gotowanie zup rybnych z tak zwanych odpadków, z których nie da się nic więcej zrobić. Mowa tutaj przede wszystkim o głowach ryb. Decydując się na tego typu mięso należy pamiętać, iż wówczas bezwzględnie należy pozbyć się rybich oczu, które spowodują nieprzyjemny, gorzki posmak.

Dodatkowym atutem zupy rybnej, który bez wątpienia powinien przekonać osoby nie mające zbyt wiele czasu na gotowanie – jest właśnie czas przygotowania, który trwa nie więcej niż kilkanaście minut.

A oto przykład w jaki sposób można łatwo przygotować smaczną zupę rybną ze szczupaka, do której przyrządzenia potrzebne są następujące składniki:

1) szczupak;

2) 2 cebulki;

3) 1 marchew;

4) biała część jednego pora;

5) seler naciowy;

6) jedna czerwona papryka;

7) 2 pomidory;

oraz przyprawy: zioła prowansalskiej, mąka, śmietana, sok cytrynowy, sól, pieprz, sok z cytryny, natka z pietruszki, koperek, liście laurowe.

Gotowanie ryby jest niezmiernie proste, wystarczy ugotować wywar z podanych składników, a następnie doprawić go do smaku.