Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xkp/public_html/sym.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Halibut z dodatkiem sosu | Jak przyrządzić halibuta?

Pachnący halibut w sosie

Istnieje mnóstwo przepisów na przygotowanie pysznej ryby, począwszy od jej pieczenia, a skończywszy na podawaniu ryby jako głównego składnika sałatki. Innym sposobem na przyrządzenie pysznego obiadu z rybą w roli głównej, zwłaszcza wówczas gdy tradycyjnie podania ryba przestała nam już smakować, może być zaserwowanie ryby w sosie.

Decydując się na przygotowanie ryby w sosie możemy pokusić się o orientalne połączenia takie jak na przykład halibut w sosie pomarańczowym lub można pójść bardziej tradycyjnie decydując się na rybę w sosie ziołowym lub śmietanowo-koperkowym.

Oto przykład jak w prosty sposób można przygotować dość niecodzienne i egzotyczne danie, a mianowicie halibuta w sosie pomarańczowym:

Składniki:

1) jeden kilogram halibuta;

2) półtora kilograma pomarańczy;

3) sok z cytryny;

4) dwa ząbki czosnku;

5) dwie cebule.

Na wstępie należy przygotować filety, które trzeba posolić i popieprzyć, a czosnek (bardzo ważne, żeby był drobno posiekany) należy wymieszać z sokiem z cytryny i taką miksturą trzeba natrzeć rybę. Pierwszy etap pracy nad pysznym halibutem w sosie pomarańczowym jest właściwie skończony, ponieważ ryba musi się teraz znaleźć w lodówce na co najmniej godzinę.

W między czasie z pomarańczy można przygotować sok (najlepiej gdyby zawierał miąższ), jak również można obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach cebulę.

Następnie należy przygotować naczynie żaroodporne, na którego dnie należy ułożyć rybę, a wszystko przykryć cebulą i zalać sokiem z pomarańczy.
Tak przygotowana ryba jest już gotowa do pieczenia. Należy ją wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piec 35 minut.

Nieco mniej czasu potrzeba na przygotowanie halibuta w sosie śmietanowo-ziołowym. Decydując się na to danie należy przygotować:

1) filet z halibuta;

2) czosnek;

3) śmietanę 36%

4) świeży koper;

5) cytryna;

6) cebula;

7) biały pieprz;

8) masło.

Przygotowanie również jest dość proste, wystarczy bowiem:

1) doprawić filety białym pieprzem i cytryną:

2) pokroić cebulę i obsmażyć ją na maśle, a później dodać śmietanę;

3) do wszystkiego należy dodać czosnek i posiekany koperek;

4) rybę należy piec ok. 10 minut w temperaturze ok. 160 stopni.