Istnieje mnóstwo przepisów na przygotowanie pysznej ryby, począwszy od jej pieczenia, a skończywszy na podawaniu ryby jako głównego składnika sałatki. Innym sposobem na przyrządzenie pysznego obiadu z rybą w roli głównej, zwłaszcza wówczas gdy tradycyjnie podania ryba przestała nam już smakować, może być zaserwowanie ryby w sosie.
Decydując się na przygotowanie ryby w sosie możemy pokusić się o orientalne połączenia takie jak na przykład halibut w sosie pomarańczowym lub można pójść bardziej tradycyjnie decydując się na rybę w sosie ziołowym lub śmietanowo-koperkowym.
Oto przykład jak w prosty sposób można przygotować dość niecodzienne i egzotyczne danie, a mianowicie halibuta w sosie pomarańczowym:
Składniki:
1) jeden kilogram halibuta;
2) półtora kilograma pomarańczy;
3) sok z cytryny;
4) dwa ząbki czosnku;
5) dwie cebule.
Na wstępie należy przygotować filety, które trzeba posolić i popieprzyć, a czosnek (bardzo ważne, żeby był drobno posiekany) należy wymieszać z sokiem z cytryny i taką miksturą trzeba natrzeć rybę. Pierwszy etap pracy nad pysznym halibutem w sosie pomarańczowym jest właściwie skończony, ponieważ ryba musi się teraz znaleźć w lodówce na co najmniej godzinę.
W między czasie z pomarańczy można przygotować sok (najlepiej gdyby zawierał miąższ), jak również można obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach cebulę.
Następnie należy przygotować naczynie żaroodporne, na którego dnie należy ułożyć rybę, a wszystko przykryć cebulą i zalać sokiem z pomarańczy.
Tak przygotowana ryba jest już gotowa do pieczenia. Należy ją wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piec 35 minut.
Nieco mniej czasu potrzeba na przygotowanie halibuta w sosie śmietanowo-ziołowym. Decydując się na to danie należy przygotować:
1) filet z halibuta;
2) czosnek;
3) śmietanę 36%
4) świeży koper;
5) cytryna;
6) cebula;
7) biały pieprz;
8) masło.
Przygotowanie również jest dość proste, wystarczy bowiem:
1) doprawić filety białym pieprzem i cytryną:
2) pokroić cebulę i obsmażyć ją na maśle, a później dodać śmietanę;
3) do wszystkiego należy dodać czosnek i posiekany koperek;
4) rybę należy piec ok. 10 minut w temperaturze ok. 160 stopni.